Ekoizpen-prozesuaren lehen fasea

Harrera eta biltegiratzea

Hegaluzeak zein hegalaburrak ekoizpen-prozesu berbera segitzen dute. Lehendabizi, hegaluze edo zimarroi- pieza osoak jasotzen ditugu gure Bermeoko lantegian. Horretaz gain kontserbak egiteko beharrezko diren lehengai guztiak dauzkagu eskura (olioa, gatzuna, ozpina eta beste), baita produktuaren banaketarako beharko ditugun ontziak, etiketak eta bilgarriak ere.

Mozketa

Hegaluze pieza osoak zerrara eramaten ditugu, burua eta mendrezka mozteko. Era honetara, alde batetik mendrezka landuko dugu, eta bestetik solomoa (gainerako guztia, burua kenduta).

Elaboracion bonito tronco en crudo

Egosketa

Ur eta gatzun nahasketa perfektuaren bidez egiten da, eta arrain bakoitzak behar duen denbora kalkulatzen da. Izan ere, arraina osorik, xerratan edo bentreska egosiko den arabera, denbora-tartea aldatu egiten da.

Hoztea

Egosten amaitutakoan, parrillak hoztutako eremu batera eramaten ditugu, arraina ondo hoztu dadin.

Producción del bonito enfriado

Ekoizpen-prozesuaren bigarren fasea

Garbiketa

Hegaluze-solomoak ondo-ondo garbitzen dira; azala, arantzak, hegatsak, errai-hondarrak edo sangatxoa kenduz. Ondoren, solomoak zatitxoetan mozten dira, banan-bana kristalezko potoetan sartzen joateko.

Limpieza y corte del bonito

Ontziratzea, likidoa gehitzea eta ontziak ixtea

Hegaluze zatiak kristalezko-potoetan edo latetan sartu eta gero, kasuan kasuko likidoa gehitzen diogu: olioa, eskabetxea, saltsa edo ura.

Conservas elaboración artesanal

Ekoizpen-prozesuaren hirugarren fasea

Ontzien esterilizazioa eta bukaerako hoztea

Esterilizazio-prozesuko tenperaturak eta tratamendu-denborak estandarizatuta dauzkagu, produktu-mota bakoitzaren arabera aldatu egiten direlarik. Esterilizazioa amaitutakoan, gainpresio bidez hozketa azkar bat egiten zaie ontziei, deformazioak saihesteko.

Enfriado de las conservas

Etiketatzea, enbalatzea, biltegiratzea eta banaketa